Как да включим децата си в доброволчески инициативи?

Created on: 8/9/2023
Reading time: 4 minutes
Как да включим децата си в доброволчески инициативи?


Любопитно е, че когато си дете и ти зададат въпроса: „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“, отговорът често варира между пожарникар, полицай, балерина, лекар, но не и доброволец! Какво ли би станало обаче, ако на децата от малки се разказва, че доброволчеството дава суперсили и ставайки доброволец, влизаш в ролята на супергерой, който може да помага на хора, животни, гората, света, в който живеем? А най-хубавото от цялата ситуация е, че детето не трябва да чака да порасне, за да стане доброволец! Защо ли? Защото никога не е прекалено рано, за да твориш добрини!

Защо е важно да се включвате в доброволчески инициативи с децата си?

Уменията, които доброволчеството развива, са толкова много и разнообразни, колкото и самият доброволчески опит. Доброволчеството е страхотен начин да бъдеш по-добра версия на себе си, да твориш, да се развиваш като личност и то, помагайки. Включването в различни благотворителни каузи носи чувство на удовлетвореност и самоувереност. Да си доброволец помага на другите, но и на теб самия! Участието в благотворителни инициативи:

• учи на признателност и благодарност;

• подобрява позитивната представа за света;

• ражда чувство за принадлежност към група;

• вдъхва чувство на солидарност;

• развива емпатията и други ценни житейски умения;

• изгражда социални умения.

В доброволчески мисии могат да се включат деца на всяка възраст. Участвайки в доброволчески инициативи, децата могат да ускорят своето развитие. Никога не е прекалено рано да влезете в отбора на добротворците!

Как да въведете доброволчеството като тема в семейството си?

Ако се чудите как точно да въведете децата си в темата за доброволчеството, ето няколко идеи за това. Стъпките са няколко:

1. Разкажете им какъв е смисълът на доброволчеството като цяло и защо е ценно да бъдеш доброволец.

2. Предложете им идеи, от които те самите да изберат и да припознаят своята кауза, в която да се включат с желание. В зависимост от детските интереси разгледайте организации с хуманитарни и социални дейности и изберете такава кауза, в която децата ви ще се чувстват истински пълноценни от участието си.

3. Планирайте и реализирайте заедно! Говорете за това какво предстои, по какъв начин ще се включите и след като събитието отмине, говорете за това как се чувстват от факта, че са се включили.

Идея: направете месечен календар за добротворчество. Планирайте дните, в които да се включвате с децата си в различни благотворителни кампании. Редовното участие в добри каузи е позитивен възпитателен метод за изграждането на важни ценности като съпричастност, доброта, инициативност.

Друга добра идея е да си направите семеен албум за добротворчество и в него да поставяте снимки от каузите, от които сте станали част. Децата възприемат по-лесно обкръжаващия ги свят и житейските му уроци, когато могат да си ги визуализират.

Как да изберете благотворителна кауза и да се включите в доброволчески инициативи с децата си?

В много градове в България има доброволчески клубове, които организират различни инициативи. Ето няколко идеи за активности, в които може да се включите с децата си:

1. Подкрепа на възрастни хора в домове – платформата Time Heroes  и фондация „Предай нататък“ редовно организират благотворителни инициативи. Начините, по които може да се включите, са много: благотворителни базари, направа на ръчно изработени неща, закупуване на хранителни продукти, строително-ремонтни дейности и други. Страхотна идея е да разгледате и „Купата на героите“ – инициатива, организирана от платформата Time Heroes. Тя представлява доброволческо състезание, насочено към училищата в цяла България с цел децата да променят училищната, кварталната или градската среда, която ги заобикаля. Може да се включите в различни мисии – почистване, посещение на деца, лишени от родителска грижа, организиране на училищни концерти, творчески занимания или спортни събития.

2. Подкрепа на деца със специални нужди – има организации,  които предоставят терапевтични услуги за деца със специални потребности. Вижте доброволческите дейности, които предлагат организация „Карин дом“, Фондация „Bcause“, Фондация „Добро за всеки“, Сдружение „Милосърдие за теб“.

3. Грижа за природата – Гората.бг  редовно организира доброволчески каузи, свързани със залесяване на местности.  Може да разгледате и инициативите на организацията WWF в защита на околната среда.

4. Грижа за животните – може да намерите ферми или приюти за животни, в които да се включите. Разгледайте инициативите на фондация „Четири лапи“ или на Фондация „Анимал Уелфеър България“.

5. Помощ с ремонтни и строителни дейности – фондация „Тротоара“  организира безплатни активности за младежи, като целта е да създаде условия за изявата им, насърчавайки ги да изграждат и развиват ценности, да усъвършенстват своите умения и да придобиват нови. За изграждането на своята нова сграда в кв. „Гоце Делчев“ в София екипът на „Тротоара“ се нуждае от финансова помощ и от доброволци, които да помогнат за ремонта на сградата на бъдещия младежки център.

6. Дарение на книги – в България има над 3000 читалища, като много от малките общини имат осезаема нужда от книги. Може да разгледате Фейсбук групата „Подари книга на читалище в нужда“ , където може да разберете къде да дарите стари или нови книги.

7. Включване в летни детски лагери в обществена полза –платформата „Cooperation for Voluntary Service Bulgaria“ организира лагери, като събира доброволци (между 6 и 20 души) от различни държави, чиято цел е да работят по проекти с обществена полза. Всеки лагер има определена тема – култура и история, екология, работа с деца/възрастни хора и други.

По големи празници като Коледа и Великден много организации стартират благотворителни акции в страната, насочени към деца, лишени от родителска грижа и възрастни хора в затруднение. Една от тях, която вече има над 15 години зад гърба си, е „Операция Плюшено мече“.

Да даряваш част от времето си, за да помагаш на другите, това е най-смисленото нещо, което можеш да направиш! И точно в това трябва да възпитаваме децата си – да бъдат социално отговорни и съпричастни към другите!

Доброволчеството има много лица! Това е пътят към позитивна промяна, която трябва да предадем като ценност на нашите деца! Защото децата са нашето бъдеще!