Запознайте се с Радослав Божинов

Created on: 9/6/2021
Reading time: 4 minutes
Запознайте се с Радослав Божинов

Ти си от активните хора в Дизайн екипа и полагаш много усилия - разкажи ни повече за вашата област и какъв напредък имате вече

Здравейте, много се радвам да съм част от екип, пълен с толкова добри специалисти и хора, добри по душа. В началото, когато тръгна платформата, бяхме около 8 активни дизайнери, сега сме 3-4.

Успехи в нашата сфера:

  • Брандинг
    - Събрахме 15 предложения за лога.
    - Отсяхме всички версии, които не са достатъчно уникални или правят други асоциации.
    - Представихме 5 лога за гласуване - повече от 100 човека гласуваха и така се избра нашето лого.
    То е продукт на цялата общност, лесно разпознаваемое и е чист символ. Сега имаме и Brand Book, който ще помага за единство във визията.
  • UX
    - Разработихме 6 типа "персони" на платформата.
    - Провеждаме интервюта с типовете хора, които ще ползват и взаимодействат с платформата. Имаме план в аспект развитие на броя и профила на потребителите.
    - Разработихме wireframe-и на почти цялата платформа.
    - Имаме си план за действие и как да се развива платформата.
    - Имаме си и Information Architecture и няколко flow-a.
  • UI - разработваме UI kit, който ще ни помогне да се структурира визуално крайният продукт. Той е базиран на Google Material Design framework

Разкажи ни за теб - като професионалист и като човек

Найс ту мийт ю!

Казвам се Радо, на 35 г., от Бургас (лек*), живея в Англия.  
*В Бургас си говорим на "лек", абсолютно независимо от тежестта на човека - той винаги е "лек".

Занимавам се с дизайн от около 14 години вече. Завърших Техническия в София с Инженерен Дизайн. Още на втората година започнах да работя за една фирма, която се занимава с маркетинг и реклама (основно печатна). Впоследствие те започнаха да работят по европейски проекти. Така че съм обиколил половин Европа, промотирайки българския, като език и култура.

След това работих в БНТ - постижения: албумите и бранд на Поли Генова за Евровизия и Детската евровизия. Множество плакати, брандиране на различни материали, включително - коли.

После заминах за Англия, където завърших МА Product Design.

Работих на какви ли не места, докато учех, след това си намерих freelance работа в студио за уеб дизайн, една печатница, която продаваше специализирана хартия за подаръци. Там помагах и за уебсайта, и с UI нa приложението им.

След това си намерих работа в една компания за фитнес маркетинг и там от freelancer успях да стана Creative & Online Marketing Manager – успяхме да разработим компанията от 2-ма човека до около 10 човека. Основно бачкахме по landing pages, websites, email marketing, data capture forms, Faccebook and Google ads, booking platform, CRM system и тн. В началото този цeлият пакет беше имплементиран, интегриран и тестван от мен. Впоследствие наехме повече хора, които обучих и си разпределихме задачите.

През последните 3 години работя като продуктов дизайнер за една фирма за куфари, но там продуктите са насочени към различни тенденции, свързани с модата и никой не се фокусира върху потребителите толкова много. Затова се пренасочих към UX, взех 5 курса в топ 10 % на завършили. В момента гледам към нови UX позиции.

Странични проекти: занимавам се и с кикстартър кампания за мултифункционална раница от вече, сигурно, 5 години. Имам идеи за различни продукти, които може да стартирам.

Отделно събирам информация и ще стартирам проект в подкрепа на пострадалите от полицейските своеволия в България.

Като човек - имам малка дъщеря, която ни изпълва дните с радост... и ни учи на търпение. Обичам големите събирания с приятели, обичам да пътувам - да се загубя някъде-си и да си намеря пътя обратно.

Често дарявам малки суми и съм участвал в една кампания за набиране на средства. Винаги съм искал да участвам в проект, в който помагаме с уменията си на хора в затруднение. Невероятна идея. И ето ме тук.


Защо участваш в Подкрепи.бг?

От много отдавна съм си мислел, че това и супер идея - да помагаш на хора в неравностойно положение, чрез уменията си. По този начин ти им даваш една идея повече от просто пари. Видях във Facebook поста за направата на платформа и веднага се записах. Чудя се как не съм се сетил по-рано да организирам нещо подобно.


Как си представяш платформата - при старта, когато набере скорост?

При стартиране на платформата си представям да успеем да наберем 2-3 наистина силни кампании и да успеем да докажем, че можем да направим нещо, което помага на нуждаещите се, без капчица комерсиализъм. Надявам се да успеем да стартираме по-скоро - ако имахме 100 % свободно време, тогава щяхме да бъдем много по-бързи.

Като набере скорост, се надявам Подкрепи.бг да стане знак за доброто при даренията в България. Надявам се да можем да помагаме на всички, които имат нужда. Ще е много добре, ако успеем да влеем сили и в някои от нашите партньори, които се борят с по-големи проблеми на дарителството в България, например - забавянето на държавните средства за животоспасяващи операции.


С кои каузи се чувстваш най-силно свързан?

Най-силно свързан се чувствам към каузите за набиране на средства на лечение на деца. Би било добре да има и повече кампании за развитие на талантливи личности, например -  Шумахер е толкова успешен на първо място, защото е имал базата за тренировки, школата за млади шофьори и т.н.... Може би и ние си имаме малки Шумахерчета в България, но понеже нямаме базата, посоката за развитие, те се насочват към нещо друго.


Искаш ли да кажеш или пожелаеш нещо друго на читателите на това интервю?

Успехи, любов и... дайтe каквото можете, на когото можете, за да получите.

Ако ви звучи интересно, станете част от мрежата на Подкрепи.бг.
Има невероятни хора с богат опит. За мен е чест да съм част от екипа.