Запознайте се с Радостина Горошевич

Created on: 9/2/2021
Reading time: 5 minutes
Запознайте се с Радостина Горошевич

Ти си активен участник в Маркетинг и полагаш много усилия за развитието на социалните ни канали - разкажи ни повече за вашата област и какъв напредък имате вече

Присъединих се към екипа в началото на юни, когато все още маркетингът ни не беше развит и само шепа хора знаеха за Подкрепи.бг. Първата ми задача беше да започна редовно да създавам и публикувам съдържание в три основни канала Facebook, Instagram и LinkedIn, което да достигне до повече хора.

Досега всяка една наша публикация разказва в детайли кой стои зад тази кауза и защо всеки от нас участва абсолютно доброволно и безвъзмездно. Екипът зад Подкрепи.бг излезе с имената и снимките си с ясната мисъл, че за да спечелим доверието на обществото, ние трябва да бъдем прозрачни от самото начало.

На този етап все още е рано да се каже, че сме разпознаваеми и ни забелязват като организация, но откакто съм част от Подкрепи.бг използвам личните си контакти, за да промотирам Платформата и моля всичките си познати да я последват и харесат в социалните мрежи. Предстои да започнем много по-активна дейност веднага щом кампаниите за набиране на средства стартират и тогава наистина ще имаме нужда от популяризиране.


Разкажи ни за теб - като професионалист и като човек

Аз съм човекът-доброволец. Без значение от каузата, винаги съм искала да участвам във всевъзможни проекти и да давам от себе си в полза на обществото. Горд осиновител на кошер пчели съм от над 8 месеца, както и за 4-та поредна година съм приемен дом за котки. В по-дългосрочен план съм член на различни неправителствени организации и подкрепям тяхната дейност с ежемесечни дарения.

Винаги съм си поставяла високи цели и съм се стремяла да постигам мечтите си, без значение от трудностите.
Завърших образованието си в две коренно различни държави - Китай и Белгия, всяка със своите предимства и недостатъци. И в двете държави икономиката е добре развита, образованието се цени изключително много, а професионалните успехи се възнаграждават. В същото време, силно повлияна от интензивния начин на работа в Азия и непрекъснатата надпревара за кариерно и материално развитие в Белгия, осъзнах, че въпреки амбицията си, не мога да избера за себе си такъв живот, без да направя компромис с други свои мечти и стремежи. Японците имат една дума -  “икигай”, с която описват своята житейска философия за съществуването на човека и балансът, който трябва да бъде постигнат за да бъде удовлетворен от това, което прави. Икигай е идеалната среда между това, с което изкарваш пари, това, което обичаш да правиш, това в което си добър и това, от което обществото има нужда. В търсене на този баланс, се впуснах в Проекта Подкрепи.бг, за да намеря себе си чрез грижата за другите, докато работя над други свои идеи и проекти.


Защо участваш в Подкрепи.бг?

Каузата на Подкрепи ме грабна, защото съм се сблъсквала с трудностите по организиране на кампания и събирането на дарения за лечение. През 2019 г. мой познат от Китай пострада много тежко и за операция бяха необходими страшно много пари, а рискът да не проходи, ако се забавим, беше огромен. Тогава аз и други приятели активно използвахме социалните мрежи както тук, така и в Китай, за да наберем необходимите средства. Въпреки че Китай е комунистическа страна, медицинските услуги се предлагат по американски модел и без добра застраховка е практически невъзможно да се финансира сложно и продължително лечение.
Изключително ме трогнаха моите бивши колеги от Китай, както и тогавашната ми фирма в България, когато се включиха с набирането на средства. Китайският ми работодател ме посъветва да използваме китайски мобилни приложения, за да съберем по-бързо сумата и се оказа прав. Те бяха много подобни на платформи за crowdfunding, с публикувани различни кампании за скъпоструващи лечения и спешни операции, и всеки дарител може да се включи със съвсем малко и да бъде сигурен, че има още няколко милиона дарители, които ще помогнат и животи ще бъдат спасени буквално срещу 1 юан. Зад тези платформи стоят технологични гиганти като Tencent и много стриктно се следи за прозрачност и отчетност на набраните средства, което допълнтелно вдъхва доверие в платформите, които съществуват с благословията на правителството.

В същото време, ситуацията в България не е толкова оптимистична. След скандала с известна българска платформа за дарения миналата година, много дарители се отдръпнаха, а хората, нуждаещи се от лечение, бяха оставени без изход. Подкрепи.бг е подарък от българските IT специалисти за България и нашето общество. Това е едиственият начин набраните средства да стигнат до нуждаещите се, без комисионни и удръжки за административни и други нерелевантни дейности. Както всяка организация, Платформата трябва да може да се издържа, и това ще бъде постигнато с помощта на корпоративни спонсори и директни дарения към Подкрепи.бг.

Щастлива съм и да споделя, че Платформата ще допуска кампании за набиране на средства за каузи, в полза на обществото. Такива са кампаниите за закупуване на медицинска апаратура за болници или за набиране на средства за хората, пострадали от природни бедствия. В един идеален свят, не би ни се налагало да събираме капачки и кенчета за да си имат недоносените бебета кувьози, но в същото време подобни каузи напомнят на всеки от нас, че сме отговорни за света, в който живеем и сме длъжни да се опитаме да го оставим малко по-добър, отколкото сме го намерили.


Кога намираш време да работиш по Проекта и как се съчетава с другите ти отговорности?

Седмично отделям по няколко часа на Подкрепи.бг и ми остава време да правя нещата, които обичам: да пиша статии за блога си, да уча повече, както и да прекарвам време с баба си и дядо си - неща, които не можех да си позволя преди, покрай предишната си работа. В Подкрепи.бг всички се опитват да дадат колкото могат от времето си, което невинаги е лесно, но си помагаме, защото крайната цел е взета присърце от всички доброволци.


Какво те вдъхновява в техническото изпълнение?

Въпреки че съм с бизнес образование, опит в ръководенето на проекти и съм сравнително млад и зелен маркетолог, с въодушевление слушам колегите от техническите екипи за тяхната работа. Уменията им с различни по вид технологии, бързото усвояване и намирането на решения на поставените предизвикателства, са качества, на които се възхищавам и мъничко завиждам. Дори да нямам представа за какво говорят през повечето време (като един истински мениджър проекти :) ), все пак разбирам колко много труд и любов влагат в това, което правят и начина, по който го правят. Мечтая да успея да разбера тяхната работа и да я “преведа” на езика на "простосмъртните", така че всички да разберат защо тази платформа е израз на човеколюбие и патриотизъм... дори и да е написана на Angular.


Какво научи от работата си в Подкрепи.бг?

Откакто съм част от Подкрепи.бг успях да приложа в действие знанията по дигитален маркетинг, които придобивах в последните 6 месеца. Започнах да гледам по съвсем друг начин на инфлуенсърите, както и да се възхищавам на красивите визуални криейтиви и да завиждам на копирайтърите за невероятната лекота, с която съчиняват добър текст.
Научих също, че трябва да говоря повече за нещата, които правя, защото само тогава мога да получа обратна връзка и да видя нещата през призмата на чуждия поглед и да се самоусъвършенствам.


Какви предизвикателства срещна, включвайки се в Проекта?

Определено не е лесно да се изгради органичен трафик в три различни социални мрежи, както и да се публикува съдържание както постоянно, така и качествено, за да не губим интереса към нас. Най-голямото предизвикателство за мен ще бъде, когато започна нова работа и ще се наложи да убедя новия си работодател, че след като свърша работа, ще си имам друга работа и не бих се съгласила да се откажа от нея, защото това всъщност ме прави по-добър човек и служител.


Искаш ли да кажеш или пожелаеш нещо друго на читателите на това интервю?

Пожелавам на читателите да намерят своя икигай в живота, своето призвание и мисия, това, което ги кара да се чувстват живи и пълноценни.


Може да я откриете в: LinkedIn, както и като доброволец на Кошер на 8-ми и 9-ти септември в Интерекспо Център София, Зала 6