Петя Димитрова - доброволец в екип „Корпоративни дарители“ в Подкрепи бг

Created on: 11/2/2023
Reading time: 4 minutes
Петя Димитрова - доброволец в екип „Корпоративни дарители“ в Подкрепи бг

Петя, разкажи ни накратко за теб, в светлината на експерт, част от екипа на „Корпоративни дарители“ в Подкрепи бг

Доброволец съм в Подкрепи.бг от сравнително скоро. Професионалният ми опит е изцяло в държавната администрация. Вярвам, че основаната задача на държавния служител е именно да служи на обществото по всеки възможен начин. В годините назад имах възможност да ръководя проектa за изграждане на системата за електронни обществени поръчки, да придобия опит в изготвянето на стратегически документи, както и да водя лекционни курсове. По образование съм доктор по икономическа география и регионално развитие, а също така, имам и завършен курс за PR и мениджмънт на репутацията. Продължавам да се обучавам в напредъка на AI и възможностите за прилагане на природосъобразни решения. Вярвам, че човек не трябва да спира да учи нови неща, както и да дава най-доброто от себе си всеки ден.

Станах част от екипа „Корпоративни дарители“ в най-подходящия момент, когато се сформира ядрото и се разпределиха основните задачи занапред.

Как научи за Подкрепи бг и коя е движещата сила, която те мотивира да се присъединиш към екипа с доброволци?

За Подкрепи бг научих в края на 2021 г., когато заедно с Георги Иванов работихме по съвместен проект. На първата ни среща, той разказа с такава страст за платформата Подкрепи бг, която е с отворен код за дарения, създадена изцяло от доброволци, без скрити такси и удръжки при даренията. Нямаше как да не ме провокира да я разгледам. Първоначално започнах да правя анонимни дарения по различни кампании до преди няколко месеца, когато една публикация на Жоро в LinkedIn за набиране на доброволци ме насърчи да му пиша и ето, вече съм част от екипа.

Движещата ми сила винаги е била да давам най-доброто от себе си и да се опитвам да правя малки, но добри дела.

Мотивацията ми да се включа към екипа на Подкрепи бг бе свързана с предоставената възможност да помагам за повишаване на доверието в доброволческата и дарителската култура в България. Разнородния характер на кампаниите, които щателно се проверяват преди да се качат на платформата, заедно с прозрачността в процеса на даряване и проследимостта на разходването на събраните средства, ме накара да повярвам, че наистина нещата са прозрачни, смислени и никой не печели на гърба на нуждаещите се. Харесва ми да съм част от такава инициатива, защото е близка до моите ценности.

Разкажи ни за опита си като доброволец в Подкрепи бг! Какви са основните ти задачи?

Все още спадам към новите доброволци, но като част от екип „Корпоративни дарители“, основните ми ангажименти в следващите няколко месеца ще са насочени към търсене на потенциални нови съмишленици и партньори. Вярвам, че личният контакт е най-важен и че хората се ръководим предимно от емоциите и усещанията си и когато някой успее да защити своята кауза, то несъмнено ни мотивира да се включим. Моята основна задача е да предам нашия ентусиазъм сред нови партньори, с които да изберем най-добрия начин, по който да сме си взаимно полезни.

Каквото и да кажа за съвместната работа с доброволците от екипа на Подкрепи бг би било клиширано. Създадената вътрешна атмосфера е несравнима и в нея освен да даваш от личното си време, придобит опит и знания, които се ценят от останалите, се получава така, че се обогатяваш с нови знания, умения и с положителни емоции от общите успехи. Всяка обща среща включва различни по професионален профил и характер индивидуалисти, които дотолкова са отдадени на каузата, че мотивират всеки един от нас да продължава да дава най-доброто от себе си. Чувстваш се наистина полезен, защото правиш нещата от добра воля, а не защото се налага. Това са достатъчни мотиви, за да съм щастлива, че съм част от екипа.

Какви са предимствата и възможностите, които ти дава доброволчеството?

Чувство на удовлетворение. От дете съм научена, ако мога да помогна, да го направя, затова се стремя да помагам с нещата, които са по силите ми, без да търся нещо в замяна.

Доброволчеството и участието ми в Подкрепи бг ми дава увереност, че помагам да се случват добри дела и че съм на правилния път в живота си. Смятам, че преди всички лични амбиции, трупане на материални придобивки и самочувствие, трябва да сме човечни и да помагаме на другите, когато и с каквото можем.

Кои са най - ценните моменти от работата ти като доброволец?

Не всички имаме равен старт в живота и не всички имаме еднакви възможности. Най-ценният момент е този, в който осъзнавам, че с моите действия съм помогнала някъде нещо добро да се случи. Радвам се за чуждите успехи. Често плача от радост за хора, които дори не познавам, но на които с дарение или с друг вид помощ съм помогнала да им се случи нещо хубаво.

Как успяваш да съчетаваш личен живот, професионални ангажименти и доброволчеството?

Аз съм от хората, които постоянно трябва да са заети, за да се чувстват пълноценни. Не мога да правя само едно нещо. Това ме демотивира. Смятам, че на добре организирания дневен ред, най-хубаво нещо, което може да му се случи е да се разбърка. Това ме оживява и ми помага да търся по-креативен начин да свърша всички задачи. Йогата, кратките пътувания и излетите в планината ми помагат да не губя баланс и да държа фокуса си ясен. Реално, в днешно време, сме толкова привързани към телефоните си и практически може да сме на няколко места едновременно, което много помага за съчетаването на различните по характер ангажименти.

Как би мотивирала хората около теб, за да се присъединят към Подкрепи.бг като доброволец, партньор или дарител?

В последните години забелязвам, че все повече хора се връщат към основни ценности. Станахме сякаш по-човечни и готови да помогнем. След разговори с познати относно доброволческите инициативи, с които се занимавам, като част от екипа на Подкрепи бг, получавам положителна обратна връзка. Някои искат да се включат като доброволци, други даряват средства, а трети предоставят контакти на организации, които биха си партнирали с нас. Щастлива съм, че и голяма част от тези хора вече са част от Facebook групата „Подкрепи.бг и Приятели“, която постоянно нараства и в която често  споделям  публикации.