Първият вътрешен хакатон на Подкрепи.бг вече е факт!

Created on: 9/11/2021
Reading time: 2 minutes
Първият вътрешен хакатон на Подкрепи.бг вече е факт!

Миналата седмица, на 3-ти и 4-ти септември, организирахме вътрешен хакатон с най-активните доброволци на платформата Подкрепи.бг. Над 80 човека се включиха в 24-часовото решаване на технически въпроси и създаването на подробна документация, която да бъде публично достъпна на нашия сайт.

Хакатонът се проведе в Discord канала на Организацията от петък, 18:00 ч. и продължи до 18:00 ч. в събота.

Участваха специалисти като Юлиян Калдерон, Илко Качаров, Иван Милчев и Преслав Герчев, които доказаха с опита и уменията си, придобити през годините програмиране, че зад Платформата стоят талантливи и можещи професионалисти.

Какво се случи?

  • Техническата част от хакатона беше открита с дискусия относно DevOps в Организацията. Обсъдихме текущата инфраструктура на Проекта и какво ни липсва в нея, за да имаме солидна production среда, подкрепяна от SuperHosting, които ни осигуряват машини.
  • Другата насоченост на дискусията беше относно създаването на лесна и достъпна работна среда. На екипа все още му липсва машина за работната среда.
  • Друга важна тема, която беше обсъдена, бе изчистването на неизвестните около комуникацията между отделните модули в нашата архитектура. Благодарение на обратната връзка, която получихме в социалните медии, относно неяснотата на архитектурата на самия Проект, създадохме документи, които да показват прозрачност по тези два аспекта.
  • По време на хакатона създадохме няколко диаграми, които да покажат нагледно каква е концепцията ни. По този начин можем да направим Проекта много по-разбираем за нови доброволци. Занапред ще описваме всички архитектурни и концептуални решения на docs.podkrepi.bg, като информацията там ще бъде обновявана периодично, на базата на текущия ни прогрес. Ще се постараем да опишем не само решенията, а и логиката зад тях. Например причината, поради която не желаем да има директна комуникация между отделните модули е описана тук.

След кратка почивка започнахме и работа по отделните модули.

  • Първото нещо, което свършихме, беше да разгледаме всички модули поотделно и да осигурим тяхната съвместимост. Много редове код бяха изтрити и написани отново, вследствие на което и бъдещата разработка на модулите беше опростена. Крайната ни цел бе да можем да покажем списък от кампании на уебсайта на платформата, като за целта трябваше да изчистим комуникацията между База данни, Модул кампании, GraphQL Gateway и уебсайта. След усърдната работа на няколко доброволци, това беше постигнато и може да служи като пример при добавянето на нови функционалности.
  • В края на хакатона беше направена и базова интеграция с Keycloak, който е нашата система за регистрация, вход и управление на потребители. Имаме работеща регистрация и вход на уебсайта, като това отключва и работата по Модул identity. Този модул ще бъде започнат в близко бъдеще и ще се грижи за по-комплексната верификация на потребители, която не може да бъде направена директно в Keycloak.

В следващите няколко дни техническият екип ще разпише задачи в Gtihub към отделните модули, които да се ползват в следващия ни хакатон. Задачите ще бъдат възможно най-изолирани и кратки, за да може всеки желаещ да се включи.

След този първоначален хакатон, предстои втори, който да бъде отворен и за външни лица. Той ще се проведе на 17-ти и 18-ти септември и се надяваме чрез него да доразвием основата, която имаме към момента. В backend-a ще се използват: C#, Protobuf, Go и SQL, а по front-end - Typescript, в комбинация с React.

По време на хакатона ще има членове на Подкрепи.бг, които да отговарят на функционални и технологични въпроси относно задачите.

Всички, които имат желание да подпомогнат дарителската среда в България, са добре дошли, без значение от опита им.

Можете да се запишете през формата ТУК