Запознайте се с Християн Христов

Created on: 7/22/2023
Reading time: 3 minutes
Запознайте се с Християн Христов

Разкажи ни накратко за теб! Какъв е твоят професионален опит? Как обичаш да прекарваш свободното си време?

Аз съм Християн Христов, на 28 години и съм от Сливенско. Тази година завършвам магистратура „Счетоводство и контрол” в УНСС. Имам професионален 3-годишен опит на позицията мениджър-продажби и още 15 години като земеделски работник, понеже идвам от земеделско семейство. Обичам да прекарвам свободното си време в четене на книги на всякаква тематика, да се ограмотявам финансово и да програмирам с Python.

Как научи за Подкрепи.бг и коя е движещата сила, която те мотивира да се присъединиш към екипа с доброволци?

Видях публикацията на Георги Иванов от отдел „Маркетинг” в платформата LinkedIn, която беше адресирана към всички желаещи да бъдат доброволци в „Подкрепи.бг”. Писах му дали може да се присъединя към организацията и отговорът беше „да”. Изключително благодарен съм, че получих шанса, въпреки че нямах никакъв опит в счетоводството.

Моята мотивация да бъда доброволец е малко нестандартна. През 2017 година, завърших курс по Начална военна подготовка в гр. Плевен и положих военна клетва като запасняк в Българската армия. Тази клетва изисква от мен да бъда съвестен гражданин, да помагам по всякакъв начин, какъвто мога на българския народ и да го браня от всички неприятности. Тази клетва е силата, която ме мотивира да стана доброволец в Подкрепи.Бг и съм горд, че я следвам и че не съм ѝ изменил!

Разкажи ни за опита си като доброволец в Подкрепи.бг! Какви са основните ти задачи?

Доброволец съм в отдел „Финанси”. Основните ми задачи са седмично обработване на получените дарения от платформата Страйп, плащанията от УниКредит Булбанк и седмичния баланс. Чрез Microsoft Excel, обработвам плащанията от Страйп по следните начини – заменям кода на съответната кампания в Страйп с банковия код в сайта на платформата. Създавам и седмична база данни за направените даренията. Тази информация я обобщавам в pivot таблица, където са показани кампаниите, сумата от даренията, сумата от банковите такси за съответната седмица от месеца. Тази информация я сравнявам с баланса, за да разбера дали има разминаване между събраните суми и такси. След това, изпращам файловете  на ръководителя на финансовия отдел.

Какви са предимствата и възможностите, които ти дава доброволчеството?

Както вече казах, получих шанс, въпреки липсата на опит в сферата на счетоводството и финансите, за което съм благодарен от все сърце. Намерих невероятен ментор в лицето на Дияна Добрева и колектив, който е обединен от една цел, без ненужно съревнование. Също така, спазвам военната клетва, която съм положил и помагам, макар и с малко на някой, който има нужда от помощ, без значение от какво има нужда.

Кои са най - ценните моменти от работата ти като доброволец?

Целият процес е важен за мен - от обработването на информацията от Страйп до комуникацията с останалите колеги. За мен, това не са цифри и кодове, които минават през ръцете ми, а са мъже, жени и деца, които имат нужда от помощ, понеже няма към кого да се обърнат. Виждайки, че задружно помагаме на тези хора, всеки един момент е безценен за мен. Горд съм, че имам принос към всичко това!

Как успяваш да съчетаваш личен живот, професионални ангажименти и доброволчеството?

Една дума – желание. Когато станах доброволец, разбрах че ще трябва да отделям повече време, за да изпълнявам задълженията си, но всичко това си струва, когато виждам крайния резултат от дейността на целия екип.

Как би мотивирал хората около теб, за да се присъединят към Подкрепи.бг като доброволец, партньор или дарител?

Ако има хора, които желаят да бъдат доброволци и да използват талантите и уменията си, но нямат опит, нека заповядат при нас. Ще им дадем шанс развивайки своите заложби да помагат на хора в нужда.

Приветствам бъдещите ни партньори и дарители да разгледат приключените кампании, да се запознаят с нашата дейност и с финансовите ни отчети, за да се убедят, че Подкрепи.бг има за цел единствено и само да помага на нуждаещите се, без да взема нещо за себе си!