Запознайте се с Мартина Миц

Created on: 8/18/2023
Reading time: 4 minutes
Запознайте се с Мартина Миц

Мартина Миц - част от екипа UX&Design в Подкрепи.бг

Запознайте се с Martina Mitz, която e нашият UX стратег, психолог и дизайнер! Като професионалист с мащабно мислене, тя е човекът в отбора ни, който предизвиква вдъхновение и който чертае пътя на Подкрепи.бг към дългосрочна и устойчива визия!

Мартина, разкажи ни накратко за теб, в светлината на експерт, част от екипа на UX&Design в Подкрепи.бг!

Здравейте, наричат ме Мартина Миц (Martina Mitz), защото цялото ми име е доста дълго и сложно. ;) Същото е и с историята ми на кариерно развитие - дълга и заплетена. ☺

През 1999г., когато се преместих в Германия (Франкфурт на Майн), започнах, като самоук уебдизайнер. Година по-късно се преместих в Берлин и точно тези ми умения спомогнаха за това да се държа над повърхността, да оцелявам, като предимно работех за малки, локални бизнеси - козметик, зъболекар, кабаретист и подобни.
Успях да се дипломирам като психолог през 2007, като специализирах клинична психология. За жалост, не ми отне дори и година работа в тази среда,преди тотално да прегоря - не можех да сметна 1+1…
Малко по-късно, през 2009г., когато реших да се завърна към моята страст - уебдизайна- бях изненадана, че повечето ми колеги програмираха - нещо, което на мен определено не ми доставяше удоволствие. Това беше и моментът, в който започнах да чувам за UX (user experience) и user-centred дизайн, което ми се стори доста релевантно, тъй като user=human, a психология е науката, която изследва хората… Стартът ми обаче не беше никак лек, защото повечето ми колеги бяха завършили визуални/индустриални дизайнери, а аз бях просто “психоложката”.

Може би и това е основната причина, защо навлизането ми в средата мина първо през визуален дизайн, след това през информационна архитектура и интеракционен дизайн, докато в крайна сметка, стигна до изследвания на потребители. Чак 2014г. - едва 5 години по-късно, достигнах с работата си на стратегическото бизнес ниво, на което предимно се движа оттогава. Отне ми още няколко години работа с големи, разпознаваеми фирми като T-Online, Volkswagen, eBay, PayPal, Emirates Airlines, StepStone, докато формирам себе си като UX психолог и стратег и от 2018г. започнах да предлагам услугите си като консултант.
Оттогава помагам на различни бизнеси и организации да вникнат дълбоко в същината на своите потребители (вътрешни или външни, служители, инвеститори или клиенти), преди да търсят възможни решения, или ако вече имат такива - да ги приоритизират от гледна точка на хората, за които са ги създали.

Тъй като виждам UX като мисия, а не просто като работа, влагам и доста време, не само да помагам на бизнеса, а и да обучавам и напътствам подрастващи таланти в сферата. Представям многобройни публични и in-house презентации и уъркшопи, но и често се случва да консултирам и напътствам утвърдени екипи и компании.

Как научи за Подкрепи.бг и коя е движещата сила, която те мотивира да се присъединиш към екипа с доброволци?


Лиана от UX&Design екипа поиска помощ от мен, а преди това няколко човека ми бяха разказали за Георги Иванов (един от основателите) и вече следях активността му около половин година в социалните мрежи. Двата фактора заедно подсигуриха първо доверие, а и след това конкретна мотивация да се включа по-активно в работата по платформата. Това, което ме мотивира да остана, е че съм заобиколена от други мотивирани и ентусиазирани хора, които със своята безкористност ми връщат надежда в обществото като цяло.

Разкажи ни за опита си като доброволец в Подкрепи.бг! Какви са основните ти задачи?


Много е зареждащо! :)
Докато заедно с UX и Дизайн eкипа събираме информация за различните видове потребители, които имаме на платформата (дарители, организатори, нуждаещи се и партньори), аз разглеждам преживяването на самите нас - доброволците. Тази база на знание, а и гледна точка, ни помагат да разгледаме и подобряваме отделните организационни процеси от перспективата на хората, за които са създадени, което пък неизменно ни води и до това да се замислим и изясним дългосрочното ни позициониране като организация.

Какви са предимствата и възможностите, които ти дава доброволчеството?

Най-голямото предимство, което мога да отлича е свързано със срещата и работата с други хора с подобни възгледи и ценности на моите! Чувството, че с дружни усилия можем да подобрим средата в България, без очаквания от друг, а със собствени сили - ето това е много мотивиращото и зареждащото! Като прибавим и чувството, че със своите умения допринасямеза стойностни каузи, добровелческата работа се превръща в призвание.

Кои са най - ценните моменти от работата ти като доброволец?

Много е мотивиращо, когато виждаш резултатите от работата си в напредъка на платформата. Дребни неща, като изказване на някой или подкрепа за определена работна инициатива ми показват, че подходът резонира с доста колеги, което допълнително ме ентусиазира. Освен това,виждам и промяна в нагласите на хората, които ни следят в социалните мрежи - явно заразяваме с надежда, че не “всичко е загубено”! :)

Как успяваш да съчетаваш личен живот, професионални ангажименти и доброволчеството?

Този въпрос винаги ми е бил доста труден, защото, когато работиш по призванието си и имаш мисия, някак си границата между личен и професионален живот е доста по-размита…
Когато работиш за нещо много по-голямо от теб, това ти дава постоянен приток на мотивация, който пък помага да преодолееш неизбежните ситуациина пренатовареност или умора. Често имам моменти, в които ми се налага да орязвам от съня си, но пък дългите години опит са ме научили, кога трябва да дам две крачки назад и да си почина, преди да стигна отново до прегаряне.
Има и един друг - мотивационен момент - когато работиш в името на това да помагаш на другите, то някак си поставя твоите собствени проблеми и трудностти в друга, по-благоприятна светлина :) Положението е Win-win, както се казва на английски.

Как би мотивирала хората около теб, за да се присъединят към Подкрепи.бг като доброволец, партньор или дарител?

Просто бих разказала на потенциален заинтересован какво правим, как го правим и разбира се, защо го правим! Мисля, че това е повече от достатъчно, за да мотивира повечето хора - било то утвърдени експерти или новобранци да припознаят Подкрепи.бг като своя кауза! ☺