Запознайте се с Ана Николова

Създаден на: 27.07.2021 г.
Време за прочитане: 3 минути
Запознайте се с Ана Николова

Ти си сред главните фигури в Организационния екип, полагаш много усилия и имаш голям цялостен принос в Подкрепи.бг - разкажи ни повече за вашата област и какъв напредък имате вече

Занимавам се основно с организационната дейност около изграждането на платформата, като сега осъзнавам, че е трудно да обясня какво точно включва това. Но в общи линии това, с което се “борехме” в последните месеци, беше да организираме структурата на работа по Проекта - направления, екипи, комуникация, срещи и т.н. Има още доста работа, но вярвам, че постигнахме немалък напредък в организацията на целия процес и поставихме добра основа, която да ни помогне да се движим по-ефективно напред и да е по-лесно на новите доброволци да се ориентират при присъединяването си.

Ако някой има опит в организацията на подобни дейности (най-вече в работата с организация на доброволци, която си има своята специфика) и/ или иска да развие своите организационни умения, добре е дошъл да се включи, защото работата по Подкрепи.бг, освен че е едно добро дело, е и една чудесна възможност за човек да научава други и да се учи от други.


Разкажи ни за теб - като професионалист и като човек

Професионално се занимавам с консултиране на стартиращи и малки бизнеси (със силен фокус към иновациите), като им помагам да развият своите идеи в бизнес начинания, чрез развитие на концепции, проектно планиране и управление и достъп до финансиране. Опитът ми в планирането и управлението на проекти ме доведе също до това да стана и външен експерт-оценител по програми на Европейската комисия и да правя обучения по тази и други теми, свързани с развитие на бизнеса.

Вярвам, че всеки човек трябва активно да участва в обществения живот по един или друг начин. Моят начин е чрез активно участие в неправителствени организации, като вече близо 9 г. съм част от Junior Chamber International - международна организация на млади лидери, която дава възможност за развитие на млади хора в четири основни направления (личностно, бизнес, социално и международно), с цел да могат да придобият нужните умения и знания, за да бъдат двигател за положителното развитие на обществото.


Защо участваш в Подкрепи.бг?

Включването ми в инициативата за изграждане на Подкрепи.бг беше като отговор на една вътрешна нужда да бъда част от нещо, което дава шанс на хората, които имат нужда от такъв. Искрено вярвам, че човек се чувства най-пълноценен, когато помага на другите. Това е една естествена човешка нужда, а тази платформа има потенциала да помогне на много хора.

Дълги години съм се занимавала с бойни изкуства и там съм се научила, че упоритостта и постоянството са едни от най-важните качества, за да може човек да успее. Хората зад този проект показват именно тези качества, защото началото не беше лесно, но с упоритост и постоянство успяхме да задвижим машината и сега можем да видим как и други хора имат желание да се включат.

Един интересен факт е, че с повечето хора в екипа никога не сме се виждали на живо, но работата ни през последните месеци създаде една прекрасна общност, която вярвам, че ще се развива и занапред и ще успеем да постигнем чудесни неща заедно.


Как си представяш платформата - при старта, когато набере скорост?

За мен е важно, освен хората, които работят за изграждането на платформата, но и цялото общество, да вярват в смисъла от нея, защото така нейният старт и развитие ще се случат по най-добрия начин. Устойчивостта на подобни инициативи се основава на общата подкрепа и най-вече - на доверието. Доверието и прозрачността са в основата на тази платформа и те бяха двигателите, които ни движеше през първите месеци, за да достигнем до това да споделим с всички върху какво работим и да потърсим тази обща подкрепа. Ние не работим само за изграждане на онлайн дарителска платформа, а се стремим да подобрим дарителската среда в България, като покажем, че тя може да работи в полза на хората.


С кои каузи се чувстваш най-свързана?

Освен медицинските каузи, които в повечето случаи са последният шанс за хората, за които са направени, с годините съм се уверила, че една от най-важните каузи на нас, като общество, е да инвестираме в младите хора и да им даваме шанс да се развиват, защото така те ще могат със своите умения и знания да бъдат активна част от обществото, която го движи напред. Затова за мен каузите като например Скритите таланти на България (целогодишната менторска програма, която дава шанс за кандидатстване в университет и професионална реализация на даровити младежи, лишени от родителска грижа или такива от социално слаби семейства) на Операция Плюшено мече, са едни от най-смислените и биха имали положително устойчиво въздействие върху обществото ни, защото поставя в ръцете на младите хора силата да градят своето бъдеще и това на обществото като цяло.


Може да откриете Ана и в: LinkedIn | Facebook