Запознайте се с Георги Малчев

Създаден на: 6.09.2021 г.
Време за прочитане: 6 минути
Запознайте се с Георги Малчев

Ти си активен участник в Проекта и особено в екип Маркетинг и си направил много. Разкажи ни повече, какъв напредък имате вече?

Това, което най-много ми харесва е, че това е доброволчески проект - хора, които даряват професионалните си умения и от свободното си време, за да направят света едно по-добро място. Всички вярваме, че можем заедно да създадем и надграждаме правилния продукт и услуга, в помощ на обществото.

Лично аз участвам на ниво организация, както и в маркетинга - областта, с която се занимавам от почти четвърт век. Както обичам да казвам, маркетингът е навсякъде около нас - целта му “Да променя хората в желана от тях посока, постигайки целите на компанията или организацията”, както просто и ясно го обяснява Сет Годин - гуру на маркетинга. Затова и маркетингът зависи от много други области - както да ги подпомогне, така и да има какво да предложи и да представи на таргет потребителите. Затова се радвам, че мога да помагам и в двете области. Но най-вече, че в Проекта има големи човеци, с главно Ч. Всички влагат усилия и придвижват маркетинга на Подкрепи.бг напред. Понеже има много екипи - те създават елементи като кампании, дизайни, потребителски пътеки и т.н., за Маркетинг екипа остава предимно комуникационната част от маркетинга.

Искам да благодаря лично на хора като Радост, Грациела, Радиана, Мъро, Бетина. И много важно - на Илияна Илиева, която в началото на инициативата свърши толкова много неща за маркетинга на Подкрепи.бг.

С напредването на инициативата имаме и все повече неща за комуникиране, а скоро предстои и същинската услуга на платформа за дарителство - към хората и фондациите в нужда, към дарителските организации, към индивидуалните и фирмените дарители.


Разкажи ни за теб - като професионалист и като човек

Вярвам, че всеки от нас може и трябва да е за пример. Ако си за добър пример за останалите - в екипа, на децата си, в парка, в обществото - значи си направил нещо смислено в добра посока.

Маркетингът е моето призвание. Гордея се, че за почти 6 години от основаването си Xplora, агенцията за интегриран дигитален маркетинг, в която съм управляващ съдружник, е сред водещите дигитални агенции в България. Имаме над 90 текущи клиенти - български и мултинационални компании, които са сред топ 3 в сектора си в областта на финансите, IT и технологичните решения, хранително-вкусовата промишленост и търговията. В Xplora вече сме над 50 професионалисти и продължаваме да растем. В блога и в YouTube канала ни споделяме много добри практики - как подхождаме, какви са предизвикателствата за маркетинга на дадена компания или организация, как сме подходили и какви канали, съдържание и формати сме ползвали, какви резултати сме постигнали.

Преподавам от години в бакалавърските и магистърските програми на НБУ по маркетинг и по реклама. Там имам честта и привилегията да преподавам заедно с отлични колеги на студенти, които са за пример. Студентите харесват практичността на лекциите ми, множеството примери и заданията за самоподготовка. И - да за тези, които са чували и че раздавам бонбони Lindt  на активните студенти по време на всяка първа лекция, за да покажа на студентите, че съм готов да вложа усилия те да участват и да натрупат знания и умения.

Като логично продължение на преподавателската част е Xplora Academy - голям фокус за мен през 2021 година. Стартирахме Цялостната програма по дигитален маркетинг с лектори, професионалисти от водещи компании и агенции. Аз ще водя няколко модула в програмата, както и безплатен модул. Много професионалисти, които се занимават с дигитален маркетинг са учили именно в курсовете, които съм водил. Сега мога да кажа, че съм качил няколко пъти нивото :)

Насърчавам ви да посетите блога ми -  https://malchev.net за много практични съвети как да сте успешни в живота и професионално. Ако ви е интересно кои са 9-те принципа, които ме водят в живота, както и тествани от мен и доказани в практиката добри методи - лидерство, личностно развитие, маркетинг, родителство. Понеже се занимавам с маркетинг :) нека ви тийзна кои са топ трите статии за 2021 година:

А на мен любими са ми 5 практични подхода за планиране - гарантирам, че ще си харесате поне един подход. И се надявам да го тествате :) https://www.malchev.net/godishno_planirane_2021_5_praktichni_podhoda/

Понеже говорим за доброволчество и добър пример - мисля, че ще ви хареса и анализа ми на Капачки за бъдеще - защо инициативата е успешна, на база на бизнес, маркетинг и комуникационни модели. Споделил съм опита си като почти инсайдър :)


Занимаваш се с доброволчество и си съосновател на фондация, която подкрепя общински домове за възрастни хора, разкажи ни за нея

Вярвам, че от мен зависи да съм за пример в обществото и да увличам и други хора да предават добрия пример. Вярвам и че всеки може да намери време и начин да предава добрия пример - ако всеки предава напред добрина и я засилва - става геометрична прогресия ;)

Затова съм и съосновател, заедно с Ваня Ананиева, на Фондация Предай нататък - помагаме на 13 дома за възрастни хора в цяла България. Домовете са общински и ние полагаме големи усилия, заедно с десетки добри хора (личности и бизнеси), да променяме средата за над 700 възрастни хора. Винаги даряваме на домовете конкретни неща, за които са ни помолили - бойлери, климатици, беседки, защитни облекла, перилни препарати, спално бельо и т.н.

От средата на миналата година активно ни помага Сандра Петрова - отлична певица и уникален човек. Тя поздравява възрастните хора с любими техни песни за рождения им ден, както и организира музикални тематични дни.

Имаме партньори, които ни помагат с логистиката - Митко и Роската от Quick Cargo, които помагат и организират логистиката на Капачки за бъдеще.

Имаме и много приятели - фирми и хора, които подкрепят каузите на Предай нататък. Те дават и пример как може да се прави дългосрочно добро -  EU Shipments даряват 2 стотинки за всяка обработена от тях пратка, а това са много пратки :) Компании като Dilios даряват редовно спално бельо, като Whirlpool  - перални и сушилни, Prestige 96 и Chipita - сладки продукти за почерпка за рождените дни.

Имахме коледни работилници, на които над 1 500 души, общо в 4 града, изработваха коледни играчки, подаръци  украса и надписваха картички за всеки от хората в домовете. За съжаление, в Ковид времена няма как да провеждаме такива работилници и да пращаме личните подаръци и поздрави. За тези работилници в последните години си партнирахме с уникалния екип на Един процент промяна - сдружение, което всеки месец подпомага конкретна кауза - читалище, дете в нужда, паракидс и други докосващи сърцата ни всички ни каузи.

Много се радвам, че познавам такива хора и че именно доброволчеството ни среща.


Защо участваш в Подкрепи.бг?

Защото виждам добра кауза, с потенциал да помогне на много съдби и на дарителството в България, а защо не - и в Европа и света.

С кои каузи се чувстваш най-силно свързан?

Чувствам се най-силно свързан с каузите, посветени на дечица. Очаквам да видя каузите на Фондация П.У.Л.С. сред каузите на Подкрепи бг - те помагат на жертви на насилие. Не мога да си представя някой да мине в кризисния им център в Перник, в стаята за разпитване на деца, жертви на насилие, и да не се разчувства. И да не пожелае да помогне. В стаята има детски играчки, но и огледало, зад което едновременно следовател, прокурор, психолог, да чуят само веднъж разказа на детето (амо веднъж, за да не изживява повече стрес). Има и мека стая за децата, жертви на насилие, за да не се наранят след преживяното...

За Фондация П.У.Л.С. предстои изграждане на цяла нова сграда, защото, за съжаление, има много жертви на насилие и им трябва временен дом, където да се възстановят и да рестартират живота си.

А докато Подкрепи.бг стартира с каузите си - насърчавам ви да подкрепите избрана от вас кауза. Така ще имате много идеи за стартовите каузи на Подкрепи.бг, които всеки ще може да предлага, след което каузите ще минават през одобрение.


Искаш ли да кажеш или пожелаеш нещо друго на читателите на това интервю?

От години на профила ми във Facebook, като най-масова мрежа и най-много контакти и интеракции, съм сложил любимия ми цитат: "Едно е да го искаш, друго - да го можеш, а трето и четвърто - да го направиш." Както ще видите от тази моя статия за списание Forbes - контролираме само две неща - нагласа и действия.

Но пък с правилната нагласа и реалните действия можем заедно да променим света. Поздравления за всички професионалисти, които са част от Подкрепи.бг - аз уча много от тях, заедно сме отличен екип, а съвсем скоро се надявам и платформата да помага за един по-добър свят.

Всъщност - не се надявам, а заедно го случваме!


Можете да откриете Георги Малчев и в: LinkedIn | Facebook | Instagram