Запознайте се с Иван Милчев

Създаден на: 28.08.2021 г.
Време за прочитане: 3 минути
Запознайте се с Иван Милчев

Ти си активен участник в Back-end и полагаш много усилия - разкажи ни повече за вашата област и какъв напредък имате вече

Когато се включих в разработването на платформата, започнах с разчистването и подреждането на част от Back-end модулите. Поработих върху това да направя работата по тях по-лесна и ефективна. Задействах и разделянето на модулите ни в GitHub, с идеята новите хора да се ориентират по-лесно в Проекта и написах известно количество документация към тях. Надявам се това да помогне на новодошлите да бъдат по-продуктивни. Всеки отделя от свободното си време, за да развива Подкрепи.бг и затова трябва да осигурим оптимален начин на работа.

Паралелно с това задвижих и конфигурирането на нашата development среда в Kubernetes на сървърите, които ни предоставиха от SuperHosting. Имахме доста препятствия там, но мисля, че вече уточнихме конфигурацията. (Тук искам да благодаря и на SuperHosting за машините и съпорта, които ни предоставят.) В момента, с помощта на още няколко човека, работим по деплойването на всички модули от платформата на клъстъра. Вече имаме конфигуриран мониторинг и Ceph. Имаме и списък със задачи, по които трябва да се работи и чакаме да се включат доброволци с опит в devops, за да забързаме процеса.


Разкажи ни за теб - като професионалист и като човек

Занимавам се професионално със софтуер от 6 години и половина, като в момента работя за “Prodrive Technologies” в Айндховен, Холандия. През годините съм работил по доста различни проекти и с доста различни технологии. Имам опит с уеб, embedded, cloud computing и devops. Сегашната ми позиция е софтуерен архитект и се грижа за in-house manufacturing execution system, като паралелно с това работя и по създаването на managed Kubernetes платформа. В професионален план, определено, в момента се интересувам най-много от работа по и със Kubernetes, а от програмните езици Go ми е най-приятен.

За себе си мога да кажа, че съм човек, който мрази да не прави нищо. През по-голямата част от деня си съм зает. Изключвайки работата и Подкрепи.бг, обичам да чета книги, да се занимавам с електроника и да тренирам. Когато имам възможност, обичам да пътувам - колкото по-далеч, толкова по-добре.


Защо участваш в Подкрепи.бг?

Както вече споменах, не съм от хората, които обичат да бездействат. Включих се веднага щом видях един от постовете за Подкрепи.бг във Facebook, в който се търсеха доброволци. Работата по платформата ми дава възможност да развивам себе си, като научавам по нещо ново, докато съм полезен на една изключително добра кауза. Силно подкрепям идеята за платформата и мисля, че начинът, по който я разработваме, е правилният път напред. Вярвам, че когато пуснем сайта, хората наистина ще се убедят, че фокусът ни е прозрачност и коректност!

Мисля, че имаме много добър екип, с доста професионалисти в различни сфери. Радва ме и фактът, че има доста хора, които, въпреки липсата си на опит, са готови да учат нови технологии и искат да допринесат с каквото могат за платформата.


Кога намираш време да работиш по Проекта и как се съчетава с другите ти отговорности?

Обикновено след работа и уикендите отделям по няколко часа за платформата. В интерес на истината, не мисля, че е имало случай, в който работата ми по Подкрепи.бг да ми е идвала в повече. Винаги подхождам с ентусиазъм и когато най-накрая нещата се получат, съм изключително щастлив, защото знам, че трудът ми ще е полезен на някого в нужда.


Какво научи от работата си в Подкрепи.бг?

В личен план научих, че доброволческата работа ми доставя изключително голямо удоволствие. Радвам се, че уменията ми могат да бъдат полезни на обществото, а не само на мен.

В технологичен и кариерен план мога да кажа, че също научих доста неща. В организацията има изключително компетентни професионалисти в различни сфери, което дава неограничени възможности за развитие. Мисля, че по-активните хора в Проекта могат да потвърдят, че почти всеки ден може да се научи по нещо ново. Понякога го научаваш от по-опитните хора в екипа, а друг път - по неволя :)


Какви предизвикателства срещна?

Основният проблем, който имах, беше намирането на задачи и разбирането на цялостната архитектура. Мисля, че и други хора са имали и продължават да имат подобни проблеми. Тук е мястото да кажа, че работим активно по структурирането на Проекта и задачите към него, за да направим включването на новите доброволци по-лесно. Имаме малко забавяне покрай ваканционния период, но имайте търпение, нещата ще се оправят!

Искаш ли да кажеш или пожелаеш нещо друго на читателите на това интервю?

Напоследък се случват доста негативни неща в България, които сеят доста песимизъм у хората. Проекти като Подкрепи.бг и доброволците, които успяват да  съберат, показват, че в страната ни има и много добри хора. Надявам се за в бъдеще да се развиват все повече подобни инициативи и можещите да помагат на нуждаещите се. Това е правилният път напред! Благодаря на всички за усилията и се надявам скоро да можем да покажем платформата публично!


Може да откриете Иван и в: LinkedIn | Facebook | Instagram