Какъв софтуер за взаимодействие използваме в Подкрепи.бг?

Създаден на: 12.06.2022 г.
Време за прочитане: 4 минути
Какъв софтуер за взаимодействие използваме в Подкрепи.бг?

Всеки проект с отворен код, изискващ взаимодействие между много хора, има нужда от софтуер, който помага за това участниците в проекта да си комуникират, да пишат код, да създават дизайни и да пишат блог статии като тази. Тук ще ви разкажем какъв софтуер ползваме в проекта, как и за какво.

Discord

Вероятно всеки геймър знае какво е Discord (https://discord.com/). Дискорд (на английски: Discord) е безплатно приложение за чат и разговори по интернет.

Първоначално е създаден за геймър общностите, където става най-популярната чат платформа, но постепенно се превръща в приложение за всекидневна комуникация, използвано от проекти с отворен код (като pоdrekpi.bg), писатели и хора на изкуството, както и от преподаватели за провеждане на онлайн обучение. Дискорд поддържа комуникация с текст, изображения, аудио и видео връзка, включително видео стрийминг. За него има приложения за Windows, macOS, GNU/Linux, мобилни устройства, съвместими с Android и iOS. Може да бъде използван и директно през браузър.

В проекта ни това е основният софтуер, през който си комуникираме и обсъждаме идеи. Тъй като Дискорд позволява създаването на различни „канали”, в които разговорите да са насочени към определена тематика, сме създали различни такива според нуждите ни. По-долу можете да видите каналите, които сме създали в сървъра на Подкрепи.бг:

GitHub + ZenHub

GitHub (github.com) е стандартният „облак”, на който в днешно време се хоства всеки проект с отворен код. GitHub е уеб услуга, базирана на Git системата за управление на софтуерни версии. Компанията е основана през 2008 г., но наскоро стана собственост на Microsoft. Услугата може да бъде платена, но ние ползваме безплатната такава, която е най-полезна за проекти като Подкрепи.бг с отворен публичен код.

ZenHub (zenhub.com) от своя страна е интеграция към GitHub, чрез която визуализираме как работата протича през определен период от време и какви задачи сме свършили. Създава детайлни графики на базата на проекта ни в GitHub.

Trello + Assista

Trello (https://trello.com/) е уеб-базирано приложение за управление на проекти. В момента е собственост на компанията Атласиан (Atlassian). Подкрепи.бг използва безплатната версия на продукта, като чрез него управляваме цялата предстояща работа и се стремим да осигуряваме прозрачност на активността на всеки потребител и на задачите (картите), които има пред себе си.

Assista (https://assista.io) пък е софтуер за проследяване на време, разработен от българския кооператив Camplight (https://camplight.net), който ни е предоставен за безплатно ползване от тях. Вграден е изцяло в Трело и работи изключително лесно - когато някой започне работа върху някаква задача, Асиста засича време за този човек и тази задача. Когато спре работа по нея, спира и проследяването на времето. Асиста вижда всички действия на хората, ползващи Трело, и по този начин съставя детайлни статистики за това кой колко време е прекарал в една или друга задача. Тук можете да видите демо на Асиста и как точно работи (не по нашия проект):

GitBook

Цялата документация по проекта може да бъде откритана docs.podkrepi.bg и е публично достъпна. За целта ползваме инструментите Git + “gitbook”. Подобно на писането на код, Git ни позволява да пишем различни версии и на документацията ни, която пък се управлява и хоства от GitBook (https://www.gitbook.com/). Какво съдържа документацията ни? Накратко казано,  всичко, което може да помогне на някой, който сега се включва в проекта – обяснение за това как вземаме решения, техническите изисквания за писане на код, полезни връзки и често задавани въпроси.

Google Drive

Google Drive е „облакът” на Google. Използваме го за съхранение на всички файлове, различни от код. Легални документи, дизайни, таблици и т.н. Всичко, което не хостваме на GitHub, обикновено хостваме на GDrive.

Ghost

Ако отидете в края на тази страница, ще видите думите „Powered by Ghost” –  това е софтуерът, който управлява блога ни, а също и статията, която в момента четете. Позволява ни да пишем и разпространяваме блог статиите си много лесно и бързо. Ghost (https://ghost.org/) е друг open source проект, който сами хостваме и съответно е безплатен за нас. Има много функции, които повечето блог платформи имат в днешно време, например wysiwyg Editor, контрол на версиите, табло, на което можем да следим коя статия колко пъти се е чела и т.н.

Figma

Продукт за дизайнери, който работи изцяло в браузър. След като дълги години пакетът на Adobe беше стандартът за дизайнерски софтуер, в днешно време постепенно Figma (https://figma.com/) се наложи като такъв преди всичко заради удобството да го използваш отвсякъде и да запазваш файловете в неговия облак. Позволява работа по един файл от няколко души едновременно и колаборация от целия екип. Ползваме безплатната версия, за да правим мокъпи (модели), рамки (wireframes) и финални дизайни на продукта.

Това са всички продукти, които използваме в проекта. Тази гама от софтуер, която използваме подпомага взаимодействието между различните екипи. Най-важният фактор, който ни обединява е общата цел, която сме си поставили, а именно създаването на прозрачна дарителска онлайн платформа.

Автор на статията: Марин Петров: https://www.linkedin.com/in/marinpetrov/